Ja kažem NE!

Obeležena godišnjica od počekta bombardovanja Srbije

Povodom 16. godišnjice od početka NATO bombardovanja Srbije, Udruženje „Akcija i pomoć“ je uz delegacije Grada Niša, vojske, policije, Srpsko-ruskog humanitarnog centra, rodbine poginulih i drugih organizacija položilo vence na spomenike stradalim građanima u centru Niša.

aa 1Iako je prošlo 16 dugih godina, u Srbiji ni danas ne postoji tačan i zvaničan podatak koliko imamo žrtava rata, koliko poginulih, a koliko ranjenih. – rekao je predsednik Udruženja „Akcija i pomoć“ Slađan Vučković. On je dodao da je i za Udruženje i za državu ovaj podatak veoma značajan jer bi tada država znala kome i na koji način treba pomoći.

Vesna Stefanović je Nišlijka koja je izgubila sestru Slađanu Stanković pre 16 godina. Slađana je kao medicinska sestra poginula u sanitetu sa ranjenicima. Kaže da je veoma tužna zbog toga što se niko osim na godišnjicu bombardovanja ne seti poginulih kao i da njihove porodice nisu naišle na razumevanje niti na pomoć države.

aa 2

 

 

Primer za to je i Gita Jović, takođe medicinska sestra koja je ranjena od kasetne bombe ispred ambulante u kojoj je radila. Ona i danas živi na 14 spratu visoke zgrade, a tek krajem prošle godine je dobila arhitektonski prilaz i to uz pomoć Udruženja „Akcija i pomoć“. Do tada, čak deceniju i po živela je u kućnom pritvoru zbog 7 visokih stepenika na ulazu u zgradu, bezuspešno moleći čelnike grada da joj zamene stan za neki u prizemlju.

Na dašanji dan, 24. marta 1999. godine počelo je bombardovanje Srbije koje je trajalo 78 dana. Niš je prvi put bombardovan 25. marta, a Nišlije najviše pamte 7. maj kada je veliki broj ljudi poginuo u centru grada od kasetnih bombi, kao i 12. maj kada je bombarodovano naselje Duvanište, ali na sreću niko nije stradao. Udruženje „Akcija i pomoć“ i danas apeluje da Srbija potpiše Konvenciju o kasetnoj municiji kako bi država bila čista od ovih ubojnih sredstava, a građani sigurni.

Štampa El. pošta

Da li se sećaš da je Srbija tokom 1999. godine bombardovana kasetnim bombama. Tada je od ovog monstruoznog oružja stradalo više stotina ljudi.

Da li znaš da od zaostalih kasetnih bombi i danas stradaju građani Srbije, uglavnom civili?