Ja kažem NE!

Konvencija o kasetnoj municiji pred studentima Pravnog fakulteta

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu i veliki broj zainteresovanih građana upoznao se sa problemom zaostalih kasetnih bombi na tribini „Kada bi Srbija potpisala Konvenciju o kasetnoj muniji...“ Pored studenata, građana, tribinu su posetile i žrtve kasetne municije i predstavnici različitih organizacija koje se bave osobama sa invaliditetom.

Udruženje Akcija i pomoć kao organizator tribine uz pomoć BAN Advocates of Handicap International, a uz podršku Pravnog fakulteta i Media i Reform centra Niš još jednom je podsetilo građane, a posebno mlade pravnike na problem u kome se Srbija i danas nalazi – zaostale kasetne bombe.

„Ratifikacijom Konvencije o kasetnoj municiji Srbija bi mnogo pomogla žrtvama kasetnih bombi i svim ostalim građanima čije živote moramo sačuvati. Kada bi Srbija potpisala Konvenciju, dobila bi novac od bogatijih zemalja da očistimo našu zemlju, da ne bude kontaminiranih područja, da mogu deca slobodno da se igraju u parku, idu u školu, da mogu poljoprivrednici da se bave svojim imanjima, a drvoseče svojim šumama, a sada se pominje i da su nam plovni putevi, reke Sava i Dunav i dalje kontaminirane“ – rekao je ovom prilikom predsednik Udruženja Akcija i pomoć, Slađan Vučković.

 

Profesor na predmetu Međunarodno javno pravo Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu, dr Nebojša Raičević, rekao je da je Konvencija, očigledno složeno pitanje za državu o kojem treba više razmisliti. Ipak je dodao da ne postoje pravne prepreke da Srbija pristupi Konvenciji koja po njegovom mišljenju predstavlja najkompleksniji međunarodni pravni dokument.

„Osnovno pitanja oko pristupanja Konvenciji je interes države. Ona mora da odluči da li bi joj to bilo od koristi ili ne. Kada bi bili potpisnica Konvencije, naši građani bi bili zaštićeni od upotrebe kasetne municije u eventualnom ratu, a naša država ne bi mogla da koristi to oružje u tom eventualnom ratu. Konvencija bi najviše donela žrtvama kasetnih bombi jer bi država bila u obavezi da brine o njima, a takvih ljudi u Srbiji ima mnogo“: - istakao je dr Raičević.

Menadžerica zagovaranja zabrane naoružanja u Handicap International-u Alma Al Osta je putem video linka učesnicima i posetiocima tribine uz mnoštvo praktičnih primera objasnila Konvenciju i kako se ona primenjuje. Pokazujući i kasetne bombe koje poseduje kao primere, Alma Al Osta je objasnila sa kojim izazovima i problemima se Handicap International suočava širom sveta, a kao najveći problem izdvojila je najveće vojne sile koje veliki novac zarađuju od fabrika u kojima se proizvode kasetne bombe.

Dragana Rodić kao dugogodišnji borac za prava osoba sa invaliditetom ovom prilikom istakla je koliko je važno da brinemo o ljudima kojima je potrebna pomoć drugih i da svaki pojedinac treba da razume njihove potrebe. Zato, smatra Dragana, neophodno je ukloniti barijere u svima kako bi lakše zajedno živeli i funkcionisali.

Srbija, iako zemlja žrtva, jedina u regionu još uvek nije pristupila Konvenciji o kasetnoj municiji. Ovo oružje i danas predstavlja opasnost za građane, a najviše za decu, poručeno je sa tribine.

Štampa El. pošta

Da li se sećaš da je Srbija tokom 1999. godine bombardovana kasetnim bombama. Tada je od ovog monstruoznog oružja stradalo više stotina ljudi.

Da li znaš da od zaostalih kasetnih bombi i danas stradaju građani Srbije, uglavnom civili?