Ja kažem NE!

Sa novinarima i građanima na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

U okviru obeležavanija 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, aktivisti Udruženja građana „Akcija i pomoć“ proveli su dan sa studentima žurnalistike i građanima Niša.

Pred završnom godinom studenata žurnalistike na Filozofskom fakultetu u Nišu, aktivisti Udruženja „Akcija i pomoć“ održali su predavanje o važnosti potpisivanja Konvencije o kasetnoj municiji.

„Mediji su jedini način da se željena poruka prenese široj javnosti, oni jedini mogu da vrše pritisak na donosioce odluka i pomognu u zagovaranju pozivanjem građana, eksperata, glumaca, političara da se i sami uključe u zagovaranje“ – istakli su pred budućim novinarima članovi Udruženja.

Predsednik Udruženja Slađan Vučković naglasio je da je izuzetno važno da se i novinari stalno bave ovom temom dok se ne postigne željeni cilj, a to je da Srbija pristupi Konvenciji o kasetnoj municiji, a njeni građani budu sigurni da nikada nigde neće naići na zaostalu kasetnu bombu.

„U centru za razminiranje sam dobio informaciju da u Nišu postoji još 600.000 kvadratnih metara sumnjive i 300.000 kvadratnih metara rizične teritorije. Pa neka mi neko kaže gde je ta sumnjiva i rizična teritorija, čak nigde nije ni obeleženo! Krajnje je vreme da se to sve očisti!“

Šokirani podacima, budući novinari postavljali su brojna pitanja o načinima zagovaranja, na koja su aktivisti Udruženja pokušavali da odgovore putem primera iz neposrednog okruženja.

Kao podrška predavanju pred mladim novinarima prisustvovala je i Dragana Rodić, dugogodišnji borac za prava osoba sa invaliditetom. Ona je takođe istakla da su osobe sa invaliditetom u veoma lošem položaju jer mnogi nemaju novca da kupe potrebne lekove, a posebno u ruralnim područjima gde ima slučajeva da nemaju invalidska kolica već se prevoze u kolicima koja se koriste za prenošenje građevinskog materijala.

„Čak i kada neko ima invalidska kolica, naš grad nema arhitektonske prilaze, i tu leži potencijalna opasnost. Na primer, ja sam prinuđena da idem ulicom zajedno sa svim automobilima u saobraćaju. Najbanalnija stvar koja može da se desi jeste da kamenčić od automobila poleti i pogodi mene ili osobu koja me vozi“ – rekla je Dragana koja je pre 15 godina doživela saobraćajnu nesreću zbog koje je ostala nepokretna.

Aktivisti Udruženja „Akcija i pomoć“ pozvali su studente da učestvuju na ovogodišnjem multimedijalnom konkursu na temu „Položaj osoba sa invaliditetom“. Svoje radove koji mogu biti napisani, nacrtani, zabeleženi kamerom ili fotoaparatom studenti mogu da pošalju na e-mejl udruženja Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

U uličnoj akciji „Akcija i pomoć“ sa građanima

Ne samo buduće novinare, već i građane Niša Udruženje je podsetilo da Srbija nije potpisala Konvenciju o kasetnoj municiji. U razgovoru sa njima u uličnoj akciji, aktivisti su dajući im promo materijal podsetili Nišlije na ovaj problem. Uličnu akciju zabeležile su TV ekipe, a Slađan Vučković je u izjavi medijima naglasio da ovom akcijom pored Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom obeležavamo i šestogodišnjicu od početka primene Konvencije o kasetnoj municiji.

Na današnji dan prvi put je emitovan i promo spot u produkciji Udruženja u kome su učestvovali zajedno sa aktivistima i mladi glumci. Spot će u budućim akcijama služiti kao podsetnik građana i vlasti da Srbiju treba očistiti od kasetnih bombi.

Štampa El. pošta

Da li se sećaš da je Srbija tokom 1999. godine bombardovana kasetnim bombama. Tada je od ovog monstruoznog oružja stradalo više stotina ljudi.

Da li znaš da od zaostalih kasetnih bombi i danas stradaju građani Srbije, uglavnom civili?