Ja kažem NE!

Gimnazijalci u Pirotu slušali o Konvenciji o kasetnoj municiji

Pred gimnazijalcima završne godine Pirotske gimnazije, predsednik Udruženja „Akcija i pomoć“ Slađan Vučković održao je predavanje u punom amfiteatru ove škole o zagovaranju pristupanja Srbije Konvenciji o kasetnoj municiji u okviru projekta „Ja kažem NE“.

Iako isuviše mladi da se sećaju bombardovanja 1999. godine jer su neki upravo te godine rođeni, gimnazijalci su sa pažnjom slušali šta im poručuje čovek koji je imao nesreću da se sretne sa kasetnom bombom koja mu je potpuno promenila život.

„25.aprila 1999. godine bio sam kao deminer Vojske Srbije na zadatku čišćenja zaostalih kasetnih bombi na Kopaoniku. U toku dana uništio sam 106 kasetnih bombi. Ostala je još jedna, 107. Ona mi je u deliću sekunde promenila život. Strahovita eksplozija, ležim na zemlji obliven krvlju, pokušavam da ustanem i vidim da nemam desnu šaku“ – prisećao se kobnog dana Slađan Vučković.

O lečenju, reagovanju porodice i reakcijama okoline na njegov invaliditet srednjoškolci su slušali bez glasa, ponekad uz osmeh zbog Slađanove izrečene šale na svoj račun.

„Zbog toga, da bi nam Srbija bila čista od kasetne municije, da nikada niko više ne bi stradao zbog nje, a posebno ne nedužni i deca, ja se aktivno bavim zagovaranjem da Srbija pristupi Konvenciji o kasetnoj municiji. Tada bi bila u obavezi i da očisti kompletan teren pokriven ovim podmuklim ubicama, i da vodi računa o ljudima kao što sam ja i kao što je moja porodica.“ – rekao je Vučković na kraju predavanja i dodao „ Ovde sam došao ne samo da bih vam ispričao svoju priču već i da bih vas pozvao da se i vi kao budući donosioci odluka u ovom društvu aktivno uključite u proces zagovaranja zabrane kasetne municije. Jedino zajedničkim snagama možemo ostvariti pobedu protiv ovih najpodmuklijih ubica današnjice.“

Udruženje građana „Akcija i pomoć“ pozvalo je ove mlade ljude da potpišu online peticiju na sajtu Udruženja kao i da šalju svoje multimedijalne radove na temu „Položaj osoba sa invaliditetom“ na e-mail adresu Udruženja: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Učenicima i nastavnicima je takodje predstavljen i podeljen „Vodič kroz konvenciju o kasetnoj municiji“, brošura koja na jednostavan način objašnjava Konvenciju i ukazuje na sve prednosti koje bi Srbija dobila pristupanjem Konvenciji. U kasnijoj diskusiji o ovoj brošuri radnici ove škole su izrazili želju da „Vodič kroz konvenciju o kasetnoj municiji“ uvrste kao nastavno sredstvo na časovima gradjanskog vaspitanja.

Ovo predavanje o zagovaranju pristupanja Konvenciji o kasetnoj municiji je prvo u nizu predavanja u okviru projekta „Ja kažem NE“, a omogućila ga je prijateljska organizacija iz Pirota „Žene juga“, čije su se aktivistkinje takodje uljučile u rad ove tribine iznoseći problem osoba sa invaliditetom i problem marginalnih grupa na teritoriji ovog grada.

Nakon završene diskusije učenicima je prikazan film „13 godina posle gde smo danas“ koji govori o strahotama upotrebe kasetne municije, o žrtvama i njihovom stradanju ali i o njihovoj borbi da se te strahote više ne dešavaju.

Udruženje „Akcija i pomoć“ u narednom periodu planira da održi niz predavanja u niškim srednjim školama i na fakultetima, ali i u mestima u okolini. Cilj projekta „Ja kažem NE“ je da predstavi mladim ljudima kao budućim donosiocima odluka važnost pristupanja Srbije Konvenciji o kasetnoj municiji kao i važnost poštovanja odredaba Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom.

Štampa El. pošta

Da li se sećaš da je Srbija tokom 1999. godine bombardovana kasetnim bombama. Tada je od ovog monstruoznog oružja stradalo više stotina ljudi.

Da li znaš da od zaostalih kasetnih bombi i danas stradaju građani Srbije, uglavnom civili?