Ja kažem NE!

"Ja kažem NE!" na Filmskim susretima u Nišu

 

Na tradiciononalnom Festivalu glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma u Nišu, članovi Udruženja „Akcija i pomoć“ razgovarali su sa glumcima i posetiocima Festivala o Konvenciji o kasetnoj municiji i tako najavili predstojeći projekat koji će se realizovati pod nazivom „Ja kažem NE“.

 

Filmski festival održava se po 49. put, i za 7 dana kroz ovaj festival prođe više od 200 najpoznatijih glumaca sa prostora Srbije i regiona. Ove godine, jedan dan bio je posvećen zagovaranju potpisivanja Konvencije o kasetnoj municiji. Cilj ove akcije koja je uvod u širu kampanju koju Udruženje Akcija i pomoć sprovodi pod nazivom „Ja kažem NE“ je da se gradjanima Srbije približi problem kasetne municije a posebno da se u borbi za zabranu ovog naoružanja animiraju mladi koji su i nosioci budućih promena u Srbiji.

 

Filmski festival je jedna od najposećenijih manifestacija u Nišu sa dugom tradicijom, a jednako ga vole i glumci i ljubitelji sedme umetnosti. Zbog toga je Udruženje „Akcija i pomoć“ iskoristilo mogućnost da kroz razgovor sa glumcima i posetiocima Festivala još jednom ukaže na to da je Srbija jedina zemlja u regionu koja nije pristupila Konvenciji. Ovom prilikom Slađan Vučković, predsednik Udruženja gostovao je u petnaestominutnoj emisiji City radija, oficijelnog radija Filmskih susreta.

 

Slađan Vučković je u radijskoj emisiji uživo sa Filmskih susreta poručio javnosti da bi potpisivanjem Konvencije Srbija mogla da adekvatno pomogne svim žrtvama kasetnih bombi bačenih tokom bombardovanja 1999. godine na našu zemlju, kao i porodicama žrtava. Upoznao ih je sa suštinom Konvencije i svim beneficijama koje bi Srbija potpisivanjem dobila, a jedna od njih je i finansijska pomoć zemalja potpisnica u čišćenju terena od kasetnih bombi i veoma važna podrška članovima porodice žrtava.

 

Pored ove petnaestominutne emisije, voditelji City radija su kroz živi program, tokom svih sedam dana trajanja festivala razgovarali i sa gostima Festivala, glumcima i rediteljima o ovom problemu, i svakom od njih poklonili kopiju dokumentarnog filma „13 godina posle gde smo danas“ kao i majice sa logoom akcije „Ja kažem NE“. Reakcije glumaca na celu akciju su bile vrlo pozitivne, a većina njih je obećalo da će se u budućnosti i sami posvetiti aktivnom zagovaranju zabrane kasetne municije. Prema rečima mlade glumice Brankice Sebastijanović, jedne od nagradjenih glumica, pravi je pogodak glumcima pokloniti dokumentarni film i to je i najbolji način da se jedan takav problem o kome se u javnosti malo priča ne gurne u zaborav.

 

S druge strane, članovi Udruženja su i sa posetiocima Filmskih susreta razgovarali o problemu koji u Srbiji postoji u vezi ne pristupanja Konvenciji o kasetnoj municiji. Tokom razgovora podeljeno je i više stotina flajera koje je za ovu priliku pripremilo Udruženje „Akcija i pomoć“.

 

„Ja kažem NE“ na 49. Filmskim susretima u Nišu je samo jedna od više planiranih aktivnosti Udruženja „Akcija i pomoć“ koje se već godinama bavi zagovaranjem potpisivanja Konvencije o kasetnoj municiji. Prema rečima Slađana Vučkovića, koji je i sam zbog kasetne bombe ostao bez obe ruke, potpisivanjem Konvencije država bi bila u obavezi da vodi računa o davno zaboravljenim ljudima koji su na ovaj način stradali za vreme ili posle bombardovanja.

 

 

 

Štampa El. pošta

Da li se sećaš da je Srbija tokom 1999. godine bombardovana kasetnim bombama. Tada je od ovog monstruoznog oružja stradalo više stotina ljudi.

Da li znaš da od zaostalih kasetnih bombi i danas stradaju građani Srbije, uglavnom civili?