Ja kažem NE!

Akcija i pomoć obeležila Međunarodni dan mira

U okviru projekta „Ja kažem NE“ članovi Udruženja građana „Akcija i pomoć“ posetili su niški izviđački odred Kralj Petar I u selu Belotinac u blizini Niša i zajedno sa njima obeležili Međunarodni dan mira. izvidjaci 4

Zato što ubija i godinama nakon korišćenja, kasetnu municiju nazivaju podmuklim oružjem. U Nišu je od nje tokom bombardovanja u maju 1999. godine poginulo 15 civila, ali su od ovog oružja neki stradali i posle toga. Godinu dana kasnije, jedan Nišlija je poginuo u Duvaništu jer je na bombu naišao okopavajući svoju baštu. Svesni tih činjenica više od stotinu izviđača je sa pažnjom slušalo o opasnostima od kasetne municije koja još uvek vreba nedužne građane. Predsednik Udruženja Slađan Vučković objasnio im je čime se ovo Udruženje bavi i zbog čega je važno da se oni kao mladi ljudi i nosioci promena uključe u zagovaranje pristupanja Srbije Konvenciji o kasetnoj municiji.

izvidjaci 2„Od kasetnih bombi i danas najčešće stradaju deca jer su one dizajnirane tako da budu u bojama, najčešće žute, i da privlače pažnju“ – rekao je izviđačima Vučković. On je dodao da Srbiju mnogo više košta jedan ljudski život u odnosu na novac koji je potreban za čišćenje terena od kasetnih bombi. Ratifikovanjem Konvencije o kasetnoj municiji Srbija bi se obavezala da pomogne direktnim i indirektnim žrtvama kasetnih bombi. Potpisivanjem bi se istovremeno obezbedio i pristup fondovima, odnosno novac za razminiranje kontaminiranog terena, čija površina u Srbiji iznosi više od 10 miliona kvadratnih metara.

U razgovoru sa predsednikom Udruženja „Akcija i pomoć“ mladi izviđači otkrili su mnoštvo činjenica u koje ranije nisu bili upućeni. Kažu da im ovakav vid edukacije veoma znači s obzirom na to da dosta vremena provode u prirodi.

  izvidjaci 5U nastavku akcije, Udruženje je izviđačima poklonilo majice sa iscrtanom kasetnom bombom i logom „Ja kažem NE“, pa su obučeni u te majice svojim telima na velikom školskom igralištu napravili kasetnu bombu i ispisali „NE“.

Udruženje „Akcija i pomoć“ u nastavku projekta „Ja kažem NE“ posetiće osnovne i srednje škole kao i fakultete i razgovarati sa đacima i studentima o ovom problemu i na taj način zagovarati pristupanje Srbije Konvenciji o kasetnoj municiji.

 

 

I ministar odbrane u Nišu o kasetnoj municiji

Ovaj apel izviđača i članova udruženja „Akcija i pomoć“ da Srbija kao najveća žrtva kasetnih bombi potpiše konvenciju o njihovoj zabrani tokom istog dana je već imao efekta. Informativni portal „Južne vesti“ je ministru odbrane Srbije Bratislavu Gašiću preneo ovu inicijativu, koju podržava većina građana Srbije, na šta je ministar u eksluzivnom intervjuu ovom portalu izjavio da će se to dogoditi, ali ne ubrzo. Ministar je taj stav obrazložio:

ministar odbrane„Znate, nije važna samo naša želja. Mi želimo da potpišemo tu konvenciju, ali prosto, tu je potreban ogroman broj radnih i ekspertskih grupa koje dogovaraju, obilaze, gledaju šta to imamo od naoružanja“ - kaže ministar Gašić.On dodaje da je takođe potrebno da i sa drugim državama postoje potpisani sporazumi o vojno-bilateralnoj saradnji, tako da, prema njegovim rečima, "do samog potpisivanja sporazuma mora da prođe dug period", ali će ga, kako ističe, "Srbija sigurno potpisati".

Ministar odbrane odbija mogućnost da je razlog dosadašnjeg nepotpisivanja Konvencije to što Srbija proizvodi ili skladišti ovu municiju. To se, inače, potpisivanjem Konvencije zemlji automatski zabranjuje.

„Potpisivanjem svih tih akata koje smo imali sa zemljama NATO-a u periodu od 2000. do 2012. godine, kompletni viškovi, sva ubojita sredstva koje je Vojska Srbije imala, tada su uništeni“ - kaže Gašić.

Prema njegovim rečima, prema potpisanim ugovorima nijedna od 7 fabrika u Srbiji takvu municiju više.

Štampa El. pošta

Da li se sećaš da je Srbija tokom 1999. godine bombardovana kasetnim bombama. Tada je od ovog monstruoznog oružja stradalo više stotina ljudi.

Da li znaš da od zaostalih kasetnih bombi i danas stradaju građani Srbije, uglavnom civili?