Dokumentarni film “13 godina posle gde smo danas?“

Dokumentarni film “13 godina posle gde smo danas?“ u produkciji Medijskog istraživačkog centra i udruženja "Akcija i pomoć" govori o posledicama bombardovanja Niša kasetnim bombama i odbijanju Srbije da potpiše Konvenciju o zabrani kasetnih bombi.

Srbija je bila na meti kasetnih bombi tokom sukoba sa NATO savezom 1999. godine. Tada je Niš dva puta bombardovan kasetnim bombama, a samo u jednom danu 7. maja 1999. godine od kasetnih bombi poginulo je 15 ljudi.

Maja meseca 1999. godine Niš grad na jugoistoku Srbije dva puta je bombardovan kasetnim bombama. Samo u jednom danu 7. maja od kasetnih bombi poginulo je 15 ljudi. Zajedno sa drugim napadom u gradu je ranjeno više od 50 ljudi.

13 godina nakon bombardovanja Srbija još uvek nije potpisala Konvenciju o zabrani kasetnih bombi. Kao država žrtva koja je bila lider pokreta za zabranu kasetne municije Srbija još uvek uporno ćuti o konvenciji i ne izjašnjava se o tom problemu.

Kasetne bombe ubijaju ili ranjavaju još dugo nakon završenog rata, a njihovo uklanjanje je teško, opasno i jako skupo.

U filmu Medijskog istraživačkog centra govore žrtve kasetnih bombi iz Niša o momentima njihovog ranjavanja i životu nakon stradanja. Osim žrtava o potrebi da država Srbija potpiše Konvenciju o zabrani kasetnih bombi govore i BAN advokati, žrtve kasetne municije koje su se angažovale u borbi protiv tog oružja objašnjavajući ljudima u svetu kolika je opasnost od kasetnih bombi.

Sagovornici u filmu su i doktor koji je zbrinjavao ranjene tokom bombardovanja u Nišu, kao i predstavnik tadašnje lokalne vlasti.

Film „13 godina posle gde smo danas“ dobitnik je Specijalne nagrade žirija 18. Internacionalnog festivala u Košicama u Slovačkoj.

Film je podržan od strane Ban Advocates Handicap International.

Da li se sećaš da je Srbija tokom 1999. godine bombardovana kasetnim bombama. Tada je od ovog monstruoznog oružja stradalo više stotina ljudi.

Da li znaš da od zaostalih kasetnih bombi i danas stradaju građani Srbije, uglavnom civili?