Nataša Kovačević odigrala meč u dresu Crvene zvezde

Košarkašica Nataša Kovačević tačno posle dve godine i dva meseca od teške saobraćajne nesreće zbog koje joj je amputiran deo leve noge ispod kolena, odigrala je zvaničan meč u dresu svoje Crvene zvezde, iz koje je i otišla u mađarski Đer, za koji je nastupajući i doživela tešku saobraćajnu nesreću.

kovacevicMeč između crveno-belih dama i niškog Studenta u 6. kolu Prve lige Srbije ostaće upamćen zbog povratka Kovačevićeve, koja je u igru ušla u 6. minutu, a prvi poen postigla je u 16. sa linije slobodnih bacanja. Ovo je prvi put u istoriji košarke da jedna igračica ili igrač profesionalno igraju, a da pritom nose protezu na nozi.

"Osećaj je izvanredan. Posebna mi je čast što sam se vratila u svoj klub Crvenu zvezdu iz kojeg sam otišla u Đer. Imam neki utisak kao da te dve godine nisu ni postojale. Nije mi bilo teško na terenu, tamo pripadam. Želim da se zahvalim svim ljudima koji su večeras došli, mojim saigračicama... Došla je cela moja porodica da me podrži i hvala im što su bili uz mene i pomogli mi da što lakše prođem kroz težak period života. Sve što želite, možete i da ostvarite. Ja sam očigledan primer", neustrašiva je Kovačevićeva, koja se košarkom ponovo bavi zahvaljujući specijalnoj protezi.

 

Nove ploče za spomenik žrtvama NATO agresije

Pre dva meseca sa spomenika žrtvama NATO agresije kraj Tvrđave ukradena bronzana ploča sa imenima 24 žrtve, bronzani grb SR Jugoslavije i ploča na kojoj je pisalo da spomenik podiže narod Srbije, ali nove ploče još nisu postavljene.

spomenik u NisuNadležni u Nišu, međutim, kažu da bi one trebalo da budu uskoro postavljene.

U niškoj Upravi za kulturu koja je zadužena za brigu o spomenicima kažu da su pokrenuli proceduru za izradu novih tabli.

„Direkcija za izgradnju grada Niša ima poziciju sa koje se izdvajaju sredstva za održavanje spomenika, tako da ćemo od nje zatražiti da naruči izradu novih ploča“, rekao je načelnik Uprave za kulturu Nebojša Stevanović.

Prema Stevanovićevim rečima izrada novih ploča zavisiće od toga kada će iz budžeta grada Direkciji biti prebačena sredstva za ovu namenu.

Spomenik žrtvama NATO agresije nalazi se pored niške Tvrđave, u jednom od najprometnijih delova grada, tako da je i dalje nejasno kako su ukradene.

Spomenik je podignut 1999. godine, ubrzo nakon okončanja bombardovanja naše zemlje, a krađa bronzanih ploča je prijavljena policiji 20. avgusta.

Piše: Biljana Ljubisavljević, NA Beta

"Akcija i pomoć" sakupila novac za niške delfine

U humanitarnoj akciji pod nazivom "Kafa za delfine", Udruženje "Akcija i pomoć" sakupilo je tokom Filmskih susreta u Nišu nešto više od 22.000 dinaraIMG 4539, novac namenjen Plivačko akademskom klubu za osobe sa invaliditetom "Delfin". 

Zahvaljujući pomoći Grand kafe koja je za ovu akciju donirala "Grand Gold kafu", Udruženje "Akcija i pomoć" je tokom 6 dana Filmskih susreta u Nišu prikupljalo dobrovoljne priloge posetilaca Festivala kako bi pomoglo plivačkom klubu "Delfin" u daljem radu sa decom sa invaliditetom, a takođe i u pripremama za takmičenja koja im predstoje. 

Cilj akcije bio je sakupiti što više novca za ovaj klub, a svakom ko je u kutiju ubacio novčanu sumu po izboru, volonteri Udruženja i Plivačkog kluba "Delfin" su poklanjali Grand Gold kafu. Na hiljade Nišlija prošlo je kroz letnju pozornicu gde se Festival svake godine održava, a veliki broj se sa interesovanjem zaustavio i pokazao svoju humanost. Među njima je bilo čak i osoba sa invaliditetom, ali novac su dali i pojedini glumci i pojedini političari.

Nastavi sa čitanjem

" Kafa za delfine "

Udruženje građana „Akcija i pomoć“ i Plivački akademski klub za osobe sa invaliditetom „Delfin“ uz podršku i pomoć Grand kafe organizuju humanitarnu akciju pod nazivom „Kafa za delfine“.

delfin sajtHumanitarna akcija „Kafa za delfine“ održaće se na Letnjoj pozornici tokom 7 dana trajanja Filmskih susreta. Svaki Nišlija koji uđe na Letnju pozornicu moći će da pomogne donirajući novčanu sumu po izboru niškim delfinima da svakodnevno treniraju plivanje, a za uzvrat dobiće poklon, kesicu Grand kafe.

Cilj humanitarne akcije je prikupiti novčanu pomoć za Plivački akademski klub „Delfin“, kako bi ovaj klub mogao da nastavi rad sa decom sa invaliditetom i pomaže im u razvijanju motoričkih sposobnosti, socijalizaciji, a takođe i u pripremama za niz takmičenja koja počinju na jesen.

Volonteri i članovi Udruženja građana “Akcija i pomoć” i Plivačkog akademskog kluba za osobe sa invaliditetom “Delfin” nadajuse da će zavreme festivala prikupiti dovoljno sredstava da deca sa invaliditetom nastave svoje svakodnevne treninge plivanja, koji su im veoma značajn i i korisni. Kako međunjima ima takmičara, pomoći će te da započnu svoje pripreme za predstojeća takmičenja.

kafa za delfine 5Budimo humani i pomozimo im da nastave da plivaju jer to vole, a posebno zato što im je neophodna socijalizacija i pomoć u razvijanju motorike u šta velike napore ulažu treneri Plivačkog akademskog kluba za osobe sa invaliditetom “Delfin”. Svakog humanog Nišliju Udruženje građana “Akcija i pomoć” nagradiće kesicom Grand kafe, koja na ovaj način podržava humanitarnu akciju “Kafa za delfine.

Plivački akademski klub za osobe sa invaliditetomDelfiniz Niša kroz plivanje socijalizuje decu i mlade sa invaliditetom. U ovom klubu preko 250 dece sa invaliditetom je naučilo da pliva, a plivači “Delfina” su osvajači mnogih medalja na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

kafa za delfine 1Udruženje građanaAkcija i pomoć” zalaže se za sprečavanje pojava koje uzrokuju invaliditet. Udruženje je u svom radu posebno fokusirano na prihvatanje i poštovanje svih odredaba Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom.

Nepokretna žena izašla iz zgrade posle 16 godina

Stomatološka sestra Gita Jović (56) iz Niša, kojoj je kasetna bomba raznela nogu tokom bombardovanja 1999. godine, konačno je izašla iz svojevrsnog "kućnog pritvora" u kome je živela 16 godina, jer je zgrada u kojoj živi dobila arhitektonsku (prilaznu) rampu.gita jovic 2

Naime, Gita je posle amputacije noge morala da se vrati u porodični stan na 14. spratu zgrade, a zbog toga što zgrada nije imala rampu za kretanje invalidskih kolica dešavalo se da mesecima ne izađe iz "četiri zida".

"Suprug Siniša je srčani bolesnik i nije mogao da kolica sam nosi niz stepenice od prizemlja do dvorišta, već smo morali da zovemo u pomoć i druge ljude. Zato sam retko kad izlazila iz stana. Od kako zgrada ima prilaznu rampu, osećam se kao da sam ponovo živa, a bila sam umrla", kazala je Gita. Ona je kazala da posebno uživa u tome što ponovo može da izlazi u šetnju sa svojim suprugom.

"Kada izlazimo u šetnju koristim električna kolica i supruga mogu da pratim u stopu, tako da mi se čini kao da ponovo trčim. Sve to ranije nisam mogla jer nisam mogla da izađem iz zgrade", rekla je Gita kojoj je telo još uvek puno gelera od kasetnih bombi zbog čega ne može da nosi ortopedsku protezu.

Arhitektonski prilaz do zgrade u kojoj Gita stanuje napravljen je na inicijativu  Udruženja "Akcija i pomoć", a novac za izgradnju obezbedila je kompanija "Grand kafa" u okviru svoje godišnje akcije "Svetski dan komšija".

Menadžer kompanije "Grand kafa" Nina Cvetković rekla je da je u okviru ove akcije podignuto šest rampi, a prioritet je dat onim zgradama u kojima žive ljudi poput Gite Jović.

gita jovicPredsednik Udruženja “Akcija i pomoć” Slađan Vučković rekao je da je proces za dobijanje dozvola za izgradnju rampe trajao iznenađujuće dugo, ali da je Udruženje na taj način pokazalo svima da kada postoji jaka volja, i ciljevi su lakše ostvarivi. Dodao je da je cilj Udruženja upravo da se što više apeluje na građane i na vlasti da se Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom u potpunosti poštuje, a u ovom slučaju, dugi niz godina je bilo ugroženo jedno od osnovnih ljudskih prava, pravo na slobodno kretanje.

Vučković je naglasio da je izuzetno srećan što je Udruženje uspelo da se izbori sa svim poteškoćama na koje je nailazilo, a posebno što je Grand kafa imala sluha da finansijski podrži izgradnju rampe za Gitu Jović koju danas koriste gotovo svi stanari zgrade.

Komšijsko druženje u Nišu

 

Posle Beograda, Čačka, Pančeva, Kruševca i Novog Sada, komšijsko druženje i u Nišu!

kneginjaljubica19. juna u Narodnom pozorištu od 20h Grand kafa u okviru Dana komšija organizuje poklon predstavu “Na kafi sa kneginjom Ljubicom”. Autor predstave je kustoskinja Muzeja grada Beograda, Nataša Popovska koja igra i ulogu kneginje Ljubice. Predstava oslikava život u Srbiji u vreme vladavine dinastije Obrenović ali i iznosi zanimljive detalje o privatnom životu vladarske porodice.

 Grand kafa kao društveno odgovorna kuća ove godine pokazala je veliko srce i finansirala izgradnju rampe Nišlijki Giti Jović koja je dugih 15 godina živela u svoja četiri zida, na 14. spratu zaboravljena od svih. Ova ideja potekla je od Udruženja "Akcija i pomoć" koje je svesrdno pomoglo Grand kafi da realizuje izgradnju arhitektonskog prilaza.

 

Plenidba imovine u stampariji "Vuk Karadžić"

Plenidba mašine u štampariji „Vuk Karadžić“ okončana je uz suze, očaj i onesvešćivanje zaposlenih osoba sa invaliditetom.plenidba imovine u Vuk Karadzicu u Nisu 4

Po odlasku izvršitelja i policajaca koji su asistirali u plenidbi, zbog preživljenog stresa, većem broju zaposlenih u ovom preduzeću je pozlilo pa je u pomoć pozvana i Hitna pomoć.

„Na licu mesta pomoć je pružena jednom radniku, jedan radnik je zbrinut u Hitnoj pomoći, a jedno lice je upućeno na dodatne preglede na Kliniku za kardiologiju. Desetak radnika je pregledano i izmeren im je pritisak“, potvrdili su u niškoj Hitnoj pomoći.

Direktor štamparije „Vuk Karadžić“ Bratislav Stojković kaže da je sve učinio kako bi zaposlene ubedio da će problem sa plenidbom biti uskoro rešen, ali se i pored toga nakon odlaska izvršitelja i policije nekoliko zaposlenih onesvestilo, a neke je bilo nemoguće umiriti.

„Reč je o osobama sa invaliditetom i to uglavnom sa mentalnom retardacijom. Oni su jako osetljivi i mnogo drugačije doživaljavaju štampariju nego zdrave osobe. Štamparija je za njih utočište i drugi dom, a već dugo se plaše da će ostati bez ovog doma“, kazao je Stojković.

Uz asistenciju policije privatni izvršitelji jutros su zaplenili najvredniju mašinu kojom raspolaže štamparija „Vuk Karadžić“.

Reč je o mašini koja je iz državne kase plaćena 60 miliona dinara i dopremljena u Niš kako bi se osavremenio postupak štampe i uposlio veći broj invalidnih lica.

Mašina je zaplenjena zbog duga od 400.000 dinara na ime zaostalih zarada prema bivšem radniku.
Kako je istakao Stojković licitacija za zaplenjenu mašinu može da bude zakazana u roku od 15 do 30 dana, ali zaposleni žele da veruju da će Osnovni sud u Nišu brzo reagovati i sprečiti da do licitacije dođe.

Štamparija „Vuk Karadžić“ upošljava 65 radnika, a 58 njih su osobe sa invaliditetom.

Najhrabriji vozili invalidska kolica

U uličnom performansu pod nazivom „Ima nas DOSTA“ u okviru istoimenog projekta, podržanog od strane Handicap international-a, članovi Udruženja „Akcija i pomoć“ proveli su dan na otvorenom sa svojim sugrađanima. Cilj akcije je da kroz razgovor sa njima ukaže na poteškoće sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom, a za ovu priliku obezbedili su invalidska kolica kako bi pokazali prisutnima da nije lako preći sve arhitektonske barijere u gradu, čak ni u pešačkoj zoni.

ososbe sa invaliditetom 24„Najveće barijere su u ljudskim glavama, a tu su i arhitektonske barijere na ulicama i prilazima zgrada i institucijama. Ovom akcijom želeli smo upravo da pokažemo građanima da nije lako u invalidskim kolicima otići do trafike po novine, niti u prodavnicu po hleb, a da ne govorimo do neke institucije ili zdravstvene ustanove koja nema arhitektonski prilaz. Najvažnije je omogućiti im normalno kretanje, a još važnije je srušiti te mentalne barijere u glavama ljudi“ – rekao je Slađan Vučković, predsednik Udruženja „Akcija i pomoć“. On je dodao da je pred Udruženjem još dosta posla, i da nije bilo lako nagovoriti građane čak ni da sednu u kolica, pre svega zbog, kako kaže, barijera u njihovim glavama. „Ipak siguran sam da je ova akcija uspešno sprovedena. Uspeli smo da ubedimo dosta građana da sesti u kolica nije „loša sreća“. Na taj način je dosta majica otišlo u ruke Nišlija, upućeno je puno poruka i nadamo se da ce to ostaviti neki trag kod gradjana Nisa.“ – završio je Vučković

Nastavi sa čitanjem

Tribinom „Ima nas DOSTA“ obeležena godišnjica primene Konvencije o zabrani mina

Prezentacijom dokumentarnog filma „Hrabro srce deminera“ i tribinom sa simboličnim nazivom „Ima nas DOSTA“, Udruženje „Akcija i pomoć“ obeležilo je 16. godišnjicu od početka primene Konvencije o zabrani mina.

ima nas dosta 11Ovom tribinom Udruženje je podsetilo da u Srbiji još uvek postoje teritorije kontaminirane ubojnim sredstvima a da su osobe sa invaliditetom a samim tim i žrtve, najmarginalizovanija grupa gradjana u Srbiji. Poruke poslate sa tribine usmerene su ka donosiocima odluka u Srbiji ali i ka celokupnom društvu i one opominju da Srbija kao odgovorna država mora da ispoštuje sve odredbe Konvencije o zabrani mina i da u skladu sa Maputo akcionim planom do 2025 proglasi svoju teritoriju cistom od mina.

Pored predsednika Udruženja Slađana Vučkovića, na tribini su učestvovali Dragana Rodić, predsednica istoimenog Udruženja koje se bavi osobama sa invaliditetom, zatim Sanja Jefić Branković iz Vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava, klinički psiholog Tatjana Milenković, ekspert iz oblasti posttraumatskog stresnog poremećaja i autor filma „Hrabro srce deminera“, Borivoje Ugrinović.

Nastavi sa čitanjem

Bora Čorba u akciji „Uklonimo barijere“

Pano Uklonimo barijere VIU ovoj godini akciju “Uklonimo barijere” Udruženje Dragana Rodić zajedno sa narodnim poslanikom Dušanom Milisavljevićem započeće 17.marta u školi „14.oktobar“ predstavljanjem brošure „Budi drug“!

Ovog puta, saborac akcije „Uklonimo barijere” biće muzička legenda Bora Čorba, koji će se se družiti sa decom koja imaju odrećenu vrstu invaliditeta. Sve u duhu slogana „Budi drug”…

„Svaka akcija “Uklonimo barijere” nosi sa sobom određenu, univerzalnu poruku koja ima za cilj, prevashodno promenu i uticaj na svest ljudi prema osetljivim kategorijama u koje spadaju osobe sa invaliditetom, starije osobe, mala deca, roditelji i trudnice, najavljuje Dragana Rodić.

Udruženje „Dragana Rodić” zajedno poslanikom Dušanom Milisavljevićem predaje u martu inicijativu za dopunu školskog programa za prvake brošuru „Budi drug” kao dodatak udžbeniku za prvi razred.

Planirano je promovisanje brošure „Budi drug“ u osnovnim školama širom države kroz druženje, mini koncerte, različite zabavne manifestacije u cilju edukacije dece i približavanja pojma osetljive kategorije, kao što su osobe sa invaliditetom.

Akcija “Uklonimo barijere“ ima punu podršku Skupštine grada

Promena svesti i tolerancija, osnova su angažovanja čitavog društva na uklanjanu barijera koje ometaju svakodnevini život osoba sa invaliditetom. Ovo je zaključak sastanka predsednice udruženja “Dragana Rodić“, nadležnih uprava i predsednika Skupštine grada prof.dr Mileta Ilića, koji je pored ličnog, najavio i angažovanje Skupštine grada kako bi javni objekti, invalidima bili pristupačniji.


dragana-rodic-i-mileU Nišu ima pomaka, u fizičkom uklanjanju barijera, ali je uvek potrebno učiniti više. To je jedini način da invalidnim licima bude dostupnija Gradska uprava i ostali javni objekti u kojima ostvaruju svoja građanska prava.
Pored panoramskog lifta, kojeg bi zgrada Gradske uprave trebalo, novcem iz Evropskih fondova, da dobije naredne godine, predsednik Skupštine grada je najavio donošenje novih gradskih odluka. Pored pristupačnosti javnim objektima, one bi invalidima obezbedile i veći broj parking mesta. Sve ove stavke biće objedinjene u budućoj Strategiji.
Od ukupnog broja stanovnika u Nišu 10 odsto su invalidi. Da bi bili ravnopravniji, neophodno je uklanjanje i mentalnih barijera bilo komšija, rodbine i ostaih žitelja. Zato “Budi drug“ jeste poruka i naziv ovogodšinja akcije “Uklonimo barijere“.

Bez predrasuda od prvog razreda

Zajedno sa udruženjem Dragane R10437784_318720911671156_6363618383961443427_nodić i uz podršku Udruženja "Akcija i pomoć" narodni poslanik Dušan Milisavljević pokreće inicijativu za dopunu školskog programa za osnovnu školu

Po navedenoj inicijativi deci prvog razreda kroz mali dodatak ukazalo bi se na osobe sa invaliditetom.

„Da deca uče od malih nogu da mogu slobodno da im priđu, rukuju se sa njima, da mogu da im poguraju kolica da razgovaraju sa njima. Ma guramo zajedno ovaj projekat, ovo je sjajna stvar, kazao je Milisavljević tokom predstavljanja ovog projekta u školi za osnovno i srednje obrazovanje "14 oktobar" u Nišu.

Radionica o fundraising-u

Udruženje građana “Akcija i pomoć“ održalo je radionicu na temu prikupljanje sredstava u NVO sektoru za svoje članove ali i za članove srodnih udruženja. Polaznici radinice, koju je finansijski podržao Handicap International iz Belgije, mogli su tokom četiri dana da se upoznaju sa modernim pristupom fundraising-u koji im je približio predavač Božidar Dakić konsultant iz Beograda.

 

radionica 2

Šesta godišnjica Konvencije o kasetnoj municiji

Kosta Rika, koja trenutno predsedava Konvencijom o kasetnoj municiji, obeležila je šestu godišnjicu potpisivanja Konvencije, lansiranjem poziva da se dostigne broj od 100 država koje su ratifikovale Konvenciju do Prve pregledne konferencije Konvencije o kasetnoj municiji koja će se održati u septembru 2015. godine, u Hrvatskoj.

Do sada je 115 država pristupilo Konvenciji, od čega je 88 država ratifikovalo Konvenciju, a 27 potpisalo.

Udruženje gradjana „Akcija i pomoć“ priključuje se pozivu i oseća obavezu da pozove sva relvantna udruženja i institucije da apeluju na zemlje potpisnice da čim pre ratifikuju Konvenciju, a ostale da razmotre mogućnost pristupanja Konvenciji.

Nišlija iskopao kasetnu bombu

U Boljevačkoj ulici, nedaleko od glavne autobuske stanice u Nišu pronađena je neeksplodirana kasetna bomba. 

kasetna bomba 1Načelnik Uprave za vanredne situacije u Nišu Žarko Damjanović rekao je da će bomba biti prebačena na bezbednije mesto u blizini mesta gde je pronađena i biće uništena danas 13.09.2014. između 16,00 i 18,00 časova.

Inače, Nišlija je prijavio policiji da je pronašao predmet nalik na kasetu bombu, a nakon uviđaja utvrđeno je da jeste reč o kasetnoj bombi obeležja ''BLU 97A/B''.

Pretpostavlja se da je kasetna bomba bačena prilikom bombardovanja niške Tvrđavske pijace maja 1999. godine.

Podsetimo, početkom jula demineri su očistili područje oko Šumatovačke i Ulice Anete Andrejević

14091332Kako je nakon te akcije rekao Branislav Jovanović, direktor Republičkog centra za razminiranje, na teritoriji Niša ima još 600.000 m² sumnjive površine i oko 300.000 m² površine koji je proglašena rizičnom, dok je na teritoriji cele Srbije čak 10 miliona kvadratnih metara još uvek „zagađeno minama i kasetnom municijom“.

Iz udruženja "Akcija i pomoć", koje se zalaže za zabranu upotrebe kasetne municije i pristupanje Srbije Konvenciji o kasetnoj municiji opominju da je ovo nažalost dokaz da Niš još uvek nije očišćen od kasetne municije. Srbija nema dovoljno sredstava da sama pretraži i očisti kontaminiranu teritoriju. Pristupanje konvenciji omogućilo bi Srbiji korišćenje finansijskih sredstava neophodnih za temeljno pretraživanje i čišćenje terena. Da podsetimo, Srbija iako zemlja žrtva, jedina u regionu nije potpisala ni ratifikovala Konvenciju o kasetnoj municiji.

Da li se sećaš da je Srbija tokom 1999. godine bombardovana kasetnim bombama. Tada je od ovog monstruoznog oružja stradalo više stotina ljudi.

Da li znaš da od zaostalih kasetnih bombi i danas stradaju građani Srbije, uglavnom civili?