• Početak
  • Vesti
  • Akcija “Uklonimo barijere“ ima punu podršku Skupštine grada

Akcija “Uklonimo barijere“ ima punu podršku Skupštine grada

Promena svesti i tolerancija, osnova su angažovanja čitavog društva na uklanjanu barijera koje ometaju svakodnevini život osoba sa invaliditetom. Ovo je zaključak sastanka predsednice udruženja “Dragana Rodić“, nadležnih uprava i predsednika Skupštine grada prof.dr Mileta Ilića, koji je pored ličnog, najavio i angažovanje Skupštine grada kako bi javni objekti, invalidima bili pristupačniji.


dragana-rodic-i-mileU Nišu ima pomaka, u fizičkom uklanjanju barijera, ali je uvek potrebno učiniti više. To je jedini način da invalidnim licima bude dostupnija Gradska uprava i ostali javni objekti u kojima ostvaruju svoja građanska prava.
Pored panoramskog lifta, kojeg bi zgrada Gradske uprave trebalo, novcem iz Evropskih fondova, da dobije naredne godine, predsednik Skupštine grada je najavio donošenje novih gradskih odluka. Pored pristupačnosti javnim objektima, one bi invalidima obezbedile i veći broj parking mesta. Sve ove stavke biće objedinjene u budućoj Strategiji.
Od ukupnog broja stanovnika u Nišu 10 odsto su invalidi. Da bi bili ravnopravniji, neophodno je uklanjanje i mentalnih barijera bilo komšija, rodbine i ostaih žitelja. Zato “Budi drug“ jeste poruka i naziv ovogodšinja akcije “Uklonimo barijere“.

Da li se sećaš da je Srbija tokom 1999. godine bombardovana kasetnim bombama. Tada je od ovog monstruoznog oružja stradalo više stotina ljudi.

Da li znaš da od zaostalih kasetnih bombi i danas stradaju građani Srbije, uglavnom civili?