Nišlija iskopao kasetnu bombu

U Boljevačkoj ulici, nedaleko od glavne autobuske stanice u Nišu pronađena je neeksplodirana kasetna bomba. 

kasetna bomba 1Načelnik Uprave za vanredne situacije u Nišu Žarko Damjanović rekao je da će bomba biti prebačena na bezbednije mesto u blizini mesta gde je pronađena i biće uništena danas 13.09.2014. između 16,00 i 18,00 časova.

Inače, Nišlija je prijavio policiji da je pronašao predmet nalik na kasetu bombu, a nakon uviđaja utvrđeno je da jeste reč o kasetnoj bombi obeležja ''BLU 97A/B''.

Pretpostavlja se da je kasetna bomba bačena prilikom bombardovanja niške Tvrđavske pijace maja 1999. godine.

Podsetimo, početkom jula demineri su očistili područje oko Šumatovačke i Ulice Anete Andrejević

14091332Kako je nakon te akcije rekao Branislav Jovanović, direktor Republičkog centra za razminiranje, na teritoriji Niša ima još 600.000 m² sumnjive površine i oko 300.000 m² površine koji je proglašena rizičnom, dok je na teritoriji cele Srbije čak 10 miliona kvadratnih metara još uvek „zagađeno minama i kasetnom municijom“.

Iz udruženja "Akcija i pomoć", koje se zalaže za zabranu upotrebe kasetne municije i pristupanje Srbije Konvenciji o kasetnoj municiji opominju da je ovo nažalost dokaz da Niš još uvek nije očišćen od kasetne municije. Srbija nema dovoljno sredstava da sama pretraži i očisti kontaminiranu teritoriju. Pristupanje konvenciji omogućilo bi Srbiji korišćenje finansijskih sredstava neophodnih za temeljno pretraživanje i čišćenje terena. Da podsetimo, Srbija iako zemlja žrtva, jedina u regionu nije potpisala ni ratifikovala Konvenciju o kasetnoj municiji.

Da li se sećaš da je Srbija tokom 1999. godine bombardovana kasetnim bombama. Tada je od ovog monstruoznog oružja stradalo više stotina ljudi.

Da li znaš da od zaostalih kasetnih bombi i danas stradaju građani Srbije, uglavnom civili?