• Početak
  • Vesti
  • Srpski aktivisti protiv kasetne municije u Vijetnamu

Srpski aktivisti protiv kasetne municije u Vijetnamu

Aktivisti iz Srbije učestvovali su u desetodnevnoj radionici koja je u Vijetnamu organizovana za žrtve zaostale kasetne municije, u okviru programa organizacije Hendikep internešenel (Handicap International) kojim se zagovara zabrana te vrste oružja u svetu.

Aktivisti za zabranu kasetne municije iz Srbije podelili su iskustva s predstavnicima sličnih nevladinih organizacija iz Vijetnama, zemlje koja je i danas ugrožena zaostalim kasetnim bombama iz ratnog perioda pre četiri decenije.

"Ovde sam dosta naučio, posebno od mog prijatelja Fam Ku Tija, koji je 1977. godine posle eksplozije kasetne bombe ostao bez jedne ruke i koji danas živeći u siromašnoj provinciji središnjeg Vijetnama Kuan Tri preko svog projekta osposobljavanja za život pokušava da pomogne sunarodnicima", rekao je Beti Slađan Vučković, oficir deminer koji je tokom bombardovanja Srbije 1999. ostao bez obe ruke.

Vučković kaže da se u Vijetnam uputio kako bi svoja iskustva o bombama, kao i preživljavanju nakon tragedije, pokušao da prenese onima koji i danas stradaju od kasetne municije.

Naveo je da je u Srbiji već dosta učinjeno po pitanju čišćenja terena od kasetne municije i zbrinjavanju žrtava i rekao da se nada da su učesnicima radionice bila korisna iskustva iz Srbije koja im je preneo.

Stanovništvo Vijetnama (90 miliona), gde je siromaštvo veoma izraženo, i dalje je izloženo velikom broju zaostalih, neeksplodiranih bombi iz rata protiv SAD.

U zemlji s komunističkim uređenjem u zamahu je privatna privreda, prevashodno zbog jeftine radne snage, pa tako Vijetnamci, pretežno zaposleni u kineskim fabrikama, rade za nadnicu od tri dolara dnevno.

Da li se sećaš da je Srbija tokom 1999. godine bombardovana kasetnim bombama. Tada je od ovog monstruoznog oružja stradalo više stotina ljudi.

Da li znaš da od zaostalih kasetnih bombi i danas stradaju građani Srbije, uglavnom civili?