• Početak
  • Vesti
  • Održana radionica „Uloga medija u zagovaranju zabrane upotrebe kasetne municije“

Održana radionica „Uloga medija u zagovaranju zabrane upotrebe kasetne municije“

Udruženje Akcija i pomoć i Medijski istraživački centar organizovali su proteklog vikenda u Sokobanji seminar za novinare „Uloga medija u zagovaranju zabrane upotrebe kasetne municije“.

Uz podsećanje da Srbija, iako žrtva kasetnih bombi, jedina u regionu nije potpisala Konvenciju o zabrani upotrebe kasetne municije, novinari iz 13 redakcija, nakon dvodnevne obuke, pokušali su da dogovore način da Vladu Srbije privole da potpiše Konvenciju iz Osla kojom bi država dobila pomoć u čišćenju i uništavanju kasetnih bombi.

Seminar je održan uz pomoć Hendikep Internationala (HI) čiji je predstavnik i učestvovao u radu. Ispred HI novinarima se obratila Jeanne Batelo. Ona je novinarima predstavila trenutnu situaciju u svetu vezanu za proces zabrane kasetne municije kao i istoriju Oslo procesa sa kojim je i započela kampanja protiv ovog oružja. Pored toga ona je na primerima pokazala novinarima kako se uz pomoć zagovaranja, koje su sprovele same žrtve kasetne municije (Ban advokati), došlo do toga da je trenutno u svetu 112 zemalja potpisalo a 81 zemlja je i ratifikovala konvenciju.

Osim predavača iz HI u radu sa novinarima učestvovali su i Sladjan Vučković, Ban advokat iz Srbije, Slobodan Jovanović profesor niškog Univerziteta kao i Ivan Cvejić glavni i odgovorni urednik Novinske agencije Beta.

Vučković je novinare upoznao sa procesom zagovaranja zabrane kasetne municije u Srbiji i dokle se došlo, dok su Jovanović i Cvejić sa novinarima razgovarali o tome kako na što efikasniji način uključiti medije u proces zagovaranja zabrane kasetne municije.

Da li se sećaš da je Srbija tokom 1999. godine bombardovana kasetnim bombama. Tada je od ovog monstruoznog oružja stradalo više stotina ljudi.

Da li znaš da od zaostalih kasetnih bombi i danas stradaju građani Srbije, uglavnom civili?