Nepokretna žena izašla iz zgrade posle 16 godina

Stomatološka sestra Gita Jović (56) iz Niša, kojoj je kasetna bomba raznela nogu tokom bombardovanja 1999. godine, konačno je izašla iz svojevrsnog "kućnog pritvora" u kome je živela 16 godina, jer je zgrada u kojoj živi dobila arhitektonsku (prilaznu) rampu.gita jovic 2

Naime, Gita je posle amputacije noge morala da se vrati u porodični stan na 14. spratu zgrade, a zbog toga što zgrada nije imala rampu za kretanje invalidskih kolica dešavalo se da mesecima ne izađe iz "četiri zida".

"Suprug Siniša je srčani bolesnik i nije mogao da kolica sam nosi niz stepenice od prizemlja do dvorišta, već smo morali da zovemo u pomoć i druge ljude. Zato sam retko kad izlazila iz stana. Od kako zgrada ima prilaznu rampu, osećam se kao da sam ponovo živa, a bila sam umrla", kazala je Gita. Ona je kazala da posebno uživa u tome što ponovo može da izlazi u šetnju sa svojim suprugom.

"Kada izlazimo u šetnju koristim električna kolica i supruga mogu da pratim u stopu, tako da mi se čini kao da ponovo trčim. Sve to ranije nisam mogla jer nisam mogla da izađem iz zgrade", rekla je Gita kojoj je telo još uvek puno gelera od kasetnih bombi zbog čega ne može da nosi ortopedsku protezu.

Arhitektonski prilaz do zgrade u kojoj Gita stanuje napravljen je na inicijativu  Udruženja "Akcija i pomoć", a novac za izgradnju obezbedila je kompanija "Grand kafa" u okviru svoje godišnje akcije "Svetski dan komšija".

Menadžer kompanije "Grand kafa" Nina Cvetković rekla je da je u okviru ove akcije podignuto šest rampi, a prioritet je dat onim zgradama u kojima žive ljudi poput Gite Jović.

gita jovicPredsednik Udruženja “Akcija i pomoć” Slađan Vučković rekao je da je proces za dobijanje dozvola za izgradnju rampe trajao iznenađujuće dugo, ali da je Udruženje na taj način pokazalo svima da kada postoji jaka volja, i ciljevi su lakše ostvarivi. Dodao je da je cilj Udruženja upravo da se što više apeluje na građane i na vlasti da se Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom u potpunosti poštuje, a u ovom slučaju, dugi niz godina je bilo ugroženo jedno od osnovnih ljudskih prava, pravo na slobodno kretanje.

Vučković je naglasio da je izuzetno srećan što je Udruženje uspelo da se izbori sa svim poteškoćama na koje je nailazilo, a posebno što je Grand kafa imala sluha da finansijski podrži izgradnju rampe za Gitu Jović koju danas koriste gotovo svi stanari zgrade.

Oznake: gita jovic,, grand kafa,, invalidi,, akcija i pomoc,, prilaz za invalide,

Da li se sećaš da je Srbija tokom 1999. godine bombardovana kasetnim bombama. Tada je od ovog monstruoznog oružja stradalo više stotina ljudi.

Da li znaš da od zaostalih kasetnih bombi i danas stradaju građani Srbije, uglavnom civili?