Nove ploče za spomenik žrtvama NATO agresije

Pre dva meseca sa spomenika žrtvama NATO agresije kraj Tvrđave ukradena bronzana ploča sa imenima 24 žrtve, bronzani grb SR Jugoslavije i ploča na kojoj je pisalo da spomenik podiže narod Srbije, ali nove ploče još nisu postavljene.

spomenik u NisuNadležni u Nišu, međutim, kažu da bi one trebalo da budu uskoro postavljene.

U niškoj Upravi za kulturu koja je zadužena za brigu o spomenicima kažu da su pokrenuli proceduru za izradu novih tabli.

„Direkcija za izgradnju grada Niša ima poziciju sa koje se izdvajaju sredstva za održavanje spomenika, tako da ćemo od nje zatražiti da naruči izradu novih ploča“, rekao je načelnik Uprave za kulturu Nebojša Stevanović.

Prema Stevanovićevim rečima izrada novih ploča zavisiće od toga kada će iz budžeta grada Direkciji biti prebačena sredstva za ovu namenu.

Spomenik žrtvama NATO agresije nalazi se pored niške Tvrđave, u jednom od najprometnijih delova grada, tako da je i dalje nejasno kako su ukradene.

Spomenik je podignut 1999. godine, ubrzo nakon okončanja bombardovanja naše zemlje, a krađa bronzanih ploča je prijavljena policiji 20. avgusta.

Piše: Biljana Ljubisavljević, NA Beta

Oznake: spomenik,, zrtve,, bombardovanje,, nis,, nato,, kasetna municija,

Da li se sećaš da je Srbija tokom 1999. godine bombardovana kasetnim bombama. Tada je od ovog monstruoznog oružja stradalo više stotina ljudi.

Da li znaš da od zaostalih kasetnih bombi i danas stradaju građani Srbije, uglavnom civili?